Trendoptik Sopron
Mi is az a glaucoma?

Mi is az a glaucoma- miért kell időben felismerni?
A glaucoma, vagy ismertebb nevén zöldhályog, kezelés nélkül az idő előrehaladtával súlyosbodó szembetegség, mely a látóidegfő típusos elváltozásához, a látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulásához, és ennek következtében a látásfunkció ill. a látótér jellegzetes károsodásához vezet. Leggyakoribb oka a magas szemnyomás. A normális szemnyomást a csarnokvíz termelése és elvezetése közötti egyensúly biztosítja. A kialakuló betegség kezdetben a beteg számára nehezen felismerhető, mivel legtöbbször tünetmentes, a beteg viszonylag sokáig nem észlel semminemű látási panaszt. Emiatt rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen a szemnyomás csökkentésével a betegség kezelhető. Kezelés nélkül idővel a glaucoma vaksághoz is vezethet.

A glaucoma a 40 évesnél idősebb népesség mintegy 2 %-át betegíti meg, tehát gyakori betegség.
Mitől alakul ki a magas szemnyomás?
A szemen belül az un. sugártest folyamatosan folyadékot (csarnokvizet) termel, mely a szem belső szöveteit táplálja. Ez a folyadék a megfelelő helyeken elvezetődik. Ha az elvezetési terület valamilyen ok miatt elzáródik, felgyülemlik a szemben a folyadék mennyisége, és megnő a szem belnyomása. A folyamat az esetek túlnyomó többségében fájdalom- és tünetmentes. A látóideg akár 40%-a is sérülhet, mire azt az ember saját magán felismeri.

A glaucoma típusai
A nyíltzugú glaucoma a zöldhályog leggyakoribb formája. Az életkor előrehaladtával, lassan, észrevétlenül alakul ki. A megnövekedett szemnyomás károsítja a látóideget, melynek következtében a széli (perifériás) látás fokozatosan és véglegesen megromlik. A folyamat előrehaladtával végül a centrális éles látás is veszélybe kerül.
A zártzugú glaucoma kialakulása az előzővel ellentétben gyors, és gyakran fájdalmas. Az elvezetési terület nagyon rövid idő alatt elzáródik és emiatt hirtelen, és igen magasra nő a szemnyomás. Ezt glaucomás rohamnak nevezzük. Ebben az esetben azonnali orvosi közbenjárás szükséges, hiszen kezelés nélkül a zártzugú glaucoma hamarosan vaksághoz vezet. A felismerésben segítenek a tipikus tünetek: hirtelen látásromlás, homályos látás, fény körüli szivárványgyűrűk, fejfájás, hányinger.

A glaucoma felismerése
A kialakuló glaucomát elsősorban átfogó és rendszeres szemvizsgálattal lehet kiszűrni. A vizsgálat egyszerű és teljesen fájdalommentes. Javasoljuk, hogy egyéb probléma hiányában 45 év alatt 3 évente, 45 éves kor felett 2 évente keresse fel szemorvosát!
Ellenőriztesse  rendszeresen a  szemnyomását!
Ha elmúlt 45 éves
Ha magas vérnyomása van
Ha rövidlátó
Ha magas a szemnyomása
Ha a glaucoma előfordult már a családjában

A glaucoma kezelése
A klinikai vizsgálatok eredményei alapján az esetek túlnyomó többségében az emelkedett szemnyomás csökkentése megakadályozza és/vagy lassítja a betegség kialakulását. Ezért a kezelés célja egy egyéntől függő, biztonságos szemnyomás elérése.
A glaucoma elsődleges kezelési módja a nyomáscsökkentő szemcseppek használata. Ritka esetben szükség lehet lézeres, illetve műtéti eljárásra is.

A már kialakult károsodás nem visszafordítható, de az időben felismert tünetek kezelhetőek, tehát a látásromlás megfelelő kezeléssel elkerülhető!


Progresszív szemüvegeink a legmodernebb eszközökkel készülnek.

Most akár 30-40%

kedvezménnyel.

a TrendOptikban / Sopron, Selmeczi u. 15-17. Interspar