Trendoptik Sopron
Ha száraz a szemünk

Van egy betegség, amelyet az orvosok a civilizáció újabb ártalmaként emlegetnek – ez a száraz szem tünetcsoport. A jelenség közvetlen kiváltó oka a könny mennyiségének csökkenése, esetleg összetételének megváltozása. A könnynek számos élettani feladata közül például a szaruhártya nedvesen tartását, a fertőző és a mechanikai sérüléseket okozó anyagok kimosását, antibakteriális és antivirális összetételét, nem utolsó sorban pedig optikai szerepét kell megemlíteni, ha erről a kellemetlen és egyre többeket érintő tünetről beszélünk. Amikor ezeket a funkciókat a könny valamilyen okból nem tudja ellátni, szemünket kezdetben csak zavaróan, később azonban egyre ártalmasabban száraznak érezzük.

A kiváltó okokat – mint a civilizációs betegségek esetén általában – mai életformánkban kell keresnünk. A számítógép monitorjának vagy a televízió képernyőjének huzamos nézése és a hosszas autóvezetés egyaránt olyan élethelyzet, amikor a kelleténél kevesebbet pislogunk. Ezek a tevékenységek csökkentik a könny termelődésének mértékét. A környezetünkben levő por, a minket érő UV-sugárzás és a légkondicionálás mind-mind erősíti ezt a folyamatot. Azok is veszélyeztetettek, akik keveset alszanak, antidepresszáns vagy vízhajtó gyógyszereket szednek, általános A-vitamin-hiányban vagy valamilyen autoimmun betegségben szenvednek. A negyvenöt évesnél idősebb korosztály a hormonális változások miatt érintett.

Eleinte nem is tudatosul bennünk, hogy baj van. Arra panaszkodunk, hogy bevörösödik, esetleg fáj is a szemünk, de valójában szinte senki sincs tisztában azzal, hogy a csökkent mértékű könnytermelés áll ezeknek a tüneteknek a hátterében. Márpedig ha nem kezeljük ki a bajt, tartós szembetegségek kialakulásával fizethetünk érte.

A megoldás ideális esetben az életformaváltásban rejlik. Alkalmat kell teremteni szemünknek a regenerálódásra, lehetőség szerint kerülni kell a kiváltó okokat. Ha ez nem oldható meg, vagy nem segít, műkönnyel kell pótolni szervezetünk hiányos könnytermelését. Ilyen készítmények természetesen Magyarországon is kaphatóak.

Forrás: Sulinet – Élet és Tudomány / (Sz. M.)


Világújdonság az üzletünkben!

Tervezz magadnak egyedi

Ray-Ban vagy Oakley szemüveget

Légy egyedi!