Trendoptik Sopron
Nap elleni védelem

Szerencsére ma már szinte mindenki használ napszemüveget az UV sugárzás kiszűrésére. Ezek a Napból jövő sugarak a szemet is károsíthatják, elsősorban a retinát, ami fokozza az időskori vakság fő rizikófaktorának, az ún. sárgafolt-elfajulásnak a kockázatát és – nem utolsó sorban- meggyorsítják a szem környéki ráncok kialakulását.

A napfény különböző hosszúságú sugarakból áll. Minél hosszabbak a sugarak, annál veszélytelenebbek, viszont annál mélyebben hatolnak a bőrbe. A legveszélyesebbeket, például az UVC-sugarakat, az ózonréteg megállítja. Az UVB sugarak azonban már elérik a szaruhártyát, és itt el is nyelődnek.

Hatásukra különböző szempanaszok alakulhatnak ki, mint a szemégés, szúrás, könnyezés, fényérzékenység. Az UVA-sugárzás hatol a legmélyebbre a szemben. A szemlencséig eljutva fotokémiai változásokat okoznak, mely tartós fénybehatás esetén hozzájárul az időskori szürkehályog kialakulásához. Hasonlóan a bőrhöz, a szemet ért károsodás is halmozódik, azaz az élet során a szemet ért sugárzásmennyiség összeadódik.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása és viselése csökkenti a napsugarak káros hatását. Üzletünkben természetesen minden napszemüveg UV védelemmel van ellátva.
A szemüveg lencséjének színe nem befolyásolja az UV–szűrő képességét. A választást az egyedi igényekhez kell alakítani. Minél erősebb napfénynek van kitéve a szem, annál sötétebb színezést érdemes választani. A lencse nagysága viszont meghatározó lehet, hiszen minél nagyobb egy lencse, annál nagyobb területen fedi le a szemkörnyékét és védi a szemet minden irányból.

A szemüveget viselőknek dioptriás napszemüvegre van szükségük, vagy olyan napfényszűrőre, amit rá tudnak illeszteni a saját szemüvegükre. Újdonság a mágneses clip-onnal gyártott szemüvegkeret, ami szemüveg és napszemüveg is egyben, illetve a Chemistrie clip-on rendszer, ami bármely szemüveglencsére rögzíthető. Léteznek UV-szűrős kontaktlencsék is, melyek nem helyettesítik, de kiegészítik a napszemüvegek védelmét. Szintén jó megoldás lehet a napfény ellen a fényre sötétedő lencse, aminek legújabb generációja kétszer gyorsabban sötétedik be elődeinél.


Szép kártyája bármelyik zsebéből fizethet