Trendoptik Sopron
Gyakori kérdések

Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Meddig lehet viselni egy pár kontaktlencsét?

Attól függ, hogy milyen típusú lencsét használsz. Általában havi, kéthetes vagy napi viselésű lencsét ajánlunk. A havi lencsét egy hónapig tudod viselni, a kéthetes lencsét két héten át, de minden este a tárolófolyadékban kell tárolnod. A napi kontaktlencsék egyszerhasználatosak, vagyis a nap végén el kell dobnod azt.

Fontos, hogy ne viseld tovább, mint amit ajánlunk neked. A szaruhártya (cornea) a szem elülső felületén helyezkedik el, teljesen áttetsző, nem tartalmaz ereket. Érmentes, így akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérből nem juthat oxigénhez ez a szövet, a levegőből kell azt beszereznie. A kontaktlencse csökkenti a corneához igyekvő oxigénáramlást. A mai modern kontaktlencsék már olyan anyagból készülnek, amelyeknek nagyon magas az oxigénáteresztő-képességük. Ez azonban nem egyenlő azzal, mintha nem is lenne semmi a szemen. Ezért a kontaktlencse viselési idejét nagymértékben fogja befolyásolni ez a paraméter is.

Hátracsúszhat-e a szememben a kontaktlencse?

Ezen nem kell aggódnod. A kontaktlencse ugyan el tud mozdulni, de hátracsúszni nem. A kötőhártya szépen lezárja a szemet egészen a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrődhet, elakadhat és ilyenkor nehéz megtalálni, de mi, kontaktológusok segítünk neked ebben is. Semmilyen tárggyal ne nyúlj a szemedbe!

Észre fogom venni, ha kiesett a szememből a kontaktlencse?

Természetesen igen, hiszen azzal a szemeddel nem fogsz élesen látni. Egyszerűen takard le a másik szemedet és máris kiderül, hogy tiszta-e a látásod. Ha nem látsz élesen, akkor vagy kiesett a kontaktlencse a szemedből, vagy elmozdult a helyéről.

Honnan tudom, hogy összekevertem a kontaktlencséimet?

A tárolótokon jelölve vannak az oldalak, hogy ez ne fordulhasson elő. Sajnos néha még így is összekeverhetjük a lencséinkét és rossz oldalra rakjuk be őket. Berakást követően ellenőrizzük oldalanként a látásunkat oly módon, hogy letakarjuk a másik szemünket. Ha a kép nem tiszta annak ellenére, hogy előző nap még jól láttunk ezzel a szemünkkel, akkor valószínűleg összekevertük a lencséinket. Cseréljük őket át és teszteljük újra a látásunkat!

Miből fogom látni, hogy a lencse ki van fordulva?

Kifordulva a kontaktlencse olyan, mint egy lapostányér, a széle lehajlik. Normál állapotban a lencse felszíne inkább egy félgömbre hasonlít.

Tehetek-e a tárolótokba vizet, ha elfogyott az ápolószerem?

Nem! Tilos! A vízben számtalan szennyező mikroorganizmus található, például az acanthamoeba. Ha nem gondoskodtál időben az új ápolószer megvásárlásáról, akkor sajnos a lencsédet ki kell dobnod. Vízben és szárazon nem tárolhatod!

 Mennyi idő alatt fogom megszokni az új lencséket?

A lágy kontaktlencsét néhány perc alatt meg lehet szokni. Ez azonban nem jelenti az, hogy a kontaktlencse illesztését követően már egész nap a szemeden lehet a lencse. Ez függ az illesztett lencse típusától.

Nem lesz száraz a szemem a kontaktlencse viselésekor?

Egyénfüggő. Sok tényező befolyásolja, hogy mennyi könnyünk van, és így mennyire kényelmes a kontaktlencse. Például a kevés pislogással járó számítógépes munka, vagy autóvezetés szinte biztos, hogy száraz érzetet kelt a szemedben.

Javasoljuk, hogy használj kontaktlencséhez való nedvesítő cseppet és máris komfortos lesz a lencse viselése.

 


Világújdonság az üzletünkben!

Tervezz magadnak egyedi

Ray-Ban vagy Oakley szemüveget

Légy egyedi!