Trendoptik Sopron
Polateszt

A Polateszt vizsgálat a 21. század kihívásaira ad jó megoldást, azoknál a pácienseknél, akiknél a szem megnövekedett terhelése panaszokat okoz. A rejtett kancsalságot – azaz heterophoriát – kimutató vizsgálatokat a magas szintű technológiai igény és a specializált szaktudás miatt jelenleg kevés helyen végzik, annak ellenére, hogy a lakosság jelentős hányadát érinti a probléma.

Milyen panaszok esetén érdemes Polateszt vizsgálatra jelentkezni?

Ezekért a panaszokért gyakran a rejtett kancsalság a felelős.

Mi az a rejtett kancsalság?

Olyan kancsalság, ami nem engedi a szemünknek, hogy egy képet közvetítsen az agynak, ami így komoly küzdelmekkel próbálja a képet egyesíteni. A tökéletes térlátáshoz kétszemes együttlátás szükséges, így azokban az esetekben, amikor a szem nyugalmi állása előre tekintéskor eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések árán tudja a két szem által látott különböző képet összefésülni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni.

A rejtett kancsalság – mint a neve is jelzi – kívülről nem látszik, mert azt a szemünk és agyunk folyamatos munkával koordinálja. Ez a folyamatos munka azonban nagymértékben leterheli a testünket, amely gyakran migrénes fejfájással reagál erre. A specialista feladata, hogy a hiba feltárása után, olyan lencsét adjon a páciensnek, ami összehozza a képet az agy számára, tehermentesítve ezzel a szervezetet.

Hogyan működik a vizsgálat?

A vizsgálat a normál szemvizsgálatra épül, amely után a páciens egy polarizált szűrőn át nézi a speciális monitort, ahol különleges ábrák szemenkénti elmozdulását vizsgáljuk, majd az eredmény ismeretében úgynevezett prizmás lencsével korrigálunk. A vizsgálat időigényes és komoly odafigyelést igényel a pácienstől is, előfordulhat, hogy két külön alkalmat kell rászánni. Polateszt vizsgálatot 7 éves kortól lehet végezni.

Különbözik a prizmás lencse a normál szemüveglencsétől?

Látszólag nem, ugyanúgy néz ki, mint egy normál lencse, de a segítségével a panaszok megszüntethetők.

Könnyű megszokni a prizmás szemüveget?

Igen. A gyerekek gyakorlatilag azonnal megszokják, felnőttek esetében ez néhány napig eltarthat, de az elmúló migrén mindenért kárpótolja viselőjét.

A Polateszt vizsgálatot Baranyai Márta optometrista, diszlexia specialista végzi. Bejelentkezés:

 Telefon: +36 99 342664

Szemüvegkeretek mágneses napszemüveg előtéttel

óriási választékban kaphatók,

hogy egyszerre használhassa szemüvegként és trendi napszemüvegként is.

Már 27.000 Ft-tól

a TrendOptikban / Sopron, Selmeczi u. 15-17. Interspar