Trendoptik Sopron
Közel s távol

Ön milyen szemüveget visel? Rövid vagy távollátó? Ezt a kérdést sokan nem tudják megválaszolni, ami nem meglepő, mert az elnevezés kicsit nehezen értelmezhető. Aki rövidlátó, az közelre jól lát, de távolra nem éles a kép, aki távollátó, ő közelre nem lát olyan jól, viszont neki a távollátásnál is lehetnek gondjai.

Honnan tudhatjuk, hogy milyen szemüveget viselünk?

Rövidlátók

Az első igencsak feltűnő jel, hogy a szemüveg széle vastagabb, mint a közepe. Ebben az esetben a dioptria biztosan mínuszos, vagyis Ön rövidlátó, vagyis a távoli látás okoz gondot Önnek. Hogy milyen távolra nem lát élesen, függ a rövidlátás fokától.

De miért nem lát távolra?

A rövidlátást az okozhatja, hogy a szemgolyó hosszanti tengelye megnyúlik, így a beérkező képet a szem nem a szemfenékre, hanem az elé vetíti. Mikor közelre néz, a sugarak elérik a maculát (sárgafolt), ezért közelre jól lát, de távolra tekintéskor, vagy közepes távolságnál az agy nem kap éles képet a szemtől.

Mi történik, ha felvesszük a szemüvegünket:

A mínuszos lencsét ún. szórólencsének hívjuk (homorú lencse). Ez a beérkező sugarakat kifelé téríti, amik aztán a szembe érve már „pont” megfelelő szögben érkeznek, és az éleslátás helyére vetülnek. Így elértük azt, hogy minden távolságra élesen lásson, azaz a szem, mint eszköz, éles képet közvetítsen az agy felé.

Látásélesség

A következő fogalom a látásélesség (visus). Az elvárható 1.0 visus, ami 100%-os látásélességet jelent.

Ez a cél, amit el kell érni. Tehát lehet valakinek -9.00-es a dioptriája, ha a látásélessége 1.0, orvosi értelemben jobban lát, mint az a valaki, aki csak -1.00 dioptriát visel, de azzal nem tudja elolvasni a legkisebb sort a táblán.

Mire kell figyelni rövidlátóként!

 1. Keretválasztásnál figyeljen arra, hogy a keret ne lógjon túl nagyon az arcon oldalt. Ez főleg erősebb dioptriánál lehet fontos.
 2. Érdeklődjön a vékonyított lencsék iránt. Ezek könnyebbek és esztétikusabbak is!
 3. Próbálja ki az aszférikus lencsét, ezeknél még nagyobb a tiszta látómező!
 4. Kérjen antireflex réteget a lencsékre, mert esztétikusabb (az Önnel szemben álló nem önmagát látja a lencsében), jelentősen csökkenti a zavaró csillogásokat, a fényáteresztése jobb lesz a lencsének!
 5. Erős dioptriáknál a legjobb a teli keret, hiszen itt a lencse szélvastagságát „eltakarja” a keret.
 6. Javasoljuk, hogy próbálja ki a kontaktlencsét. Tökéletesen éles képet fog kapni és még a berakásával sem lesznek problémái, hiszen Ön közelre nagyon jól lát! Nagyon fontos, hogy kontaktlencse-viselőként is legyen szemüvege!
 7. Új szemüvegét MINDIG kipihenten, reggel kezdje el hordani, mert biztosan szokni kell!

Távollátók

Honnan tudhatja, hogy Ön távollátó?

A válasz nagyon egyszerű: ha a szemüvege nagyít. Tehát a pluszos szemüveg a viselő szemét nagyítja.

Az alábbi panaszok jellemzőek azokra a távollátókra, akik még nem viselnek szemüveget: nem kényelmes hosszú ideig olvasni, összefolynak a betűk, elfelejti, hogy mit is olvasott, elveszti az érdeklődését, minden előzmény nélkül elbambul, fáradékony lesz. Sőt, sokszor a visszatérő fejfájást is ez okozhatja!

Miből fakad mindez?

Ha Ön pluszos szemüveget igényel, akkor a szemgolyó alakja miatt a kép a szemfenék mögé vetül. A szemlencsét az izmok képesek olyan alakúra formálni, amivel Ön jól fog látni távolra és egy ideig talán közelre is. De, így a szem, az idegrendszer folyamatosan dolgozik. Amikor közelre tekint, olvasni szeretne, még jobban dolgoznia kell a szemnek, amire bizonyos korig képes is lesz, de csak rövid ideig.

Gyakori téveszme, hogy aki távollátó, annak csak olvasáshoz kell hordania a szemüveget. Ez nem igaz, bízzon bennünk! Ha szemüvegét egész nap viseli, alkalmazkodásmentes állapotba kerül a szeme, így fáradékonyság nélkül fog minden távolságban jól látni.

Ezt eredményezi a vizsgáló által felírt szemüveg:

A gyűjtőlencse (domború lencse) eltéríti a beérkező fénysugarakat úgy, hogy az a retinára vetüljön és ezáltal tiszta képet tudjon továbbítani szemünk az agy felé.

A távollátás (hypermetropia) összetettebb fénytörési hiba, mert:

Hogyan válasszon szemüveget, ha Ön távollátó?

A pluszos lencse széle vékony, a közepe vastag. Az optikusok tudják, hogy minél kisebb átmérőjű lencsét választanak a szemüvegbe, annál vékonyabb lesz annak a közepe, így ilyet fogunk Önnek ajánlani.

Tippek:

 1. Erős dioptriánál figyelni kell arra, hogy ne legyen túl nagy a keret.
 2. Magas dioptriánál már nem elég a kis átmérő, a legjobb megoldás ez esetben az aszférikus kialakítás, amely vékonyabb és optikai tulajdonsága miatt a szemet kisebb mértékben nagyítja.
 3. Ha a legvékonyabbat szeretné, akkor kérjen vékonyított, aszférikus lencsét.
 4. Mivel a lencse a széle felé vékonyodik, ezért az ún. damilos keretet, vagy a keret nélküli szemüveget kevésbé ajánljuk. Természetesen, ha Ön egy ilyen keretbe szeretett bele, meg fogjuk oldani, ellenben a lencse közepe egy kicsit vastagabb lesz. Ezt a konkrét vizsgálati érték birtokában közösen fogjuk Önnel mérlegelni.
 5. Az új szemüveget mindig pihenten, reggel kezdje el hordani, mert azt biztosan szoknia kell.
 6. Ha az első szemüvegét kapja meg, ne aggódjon, ha nagyon furcsa lesz az elején, sőt, eleinte távolra még rosszabbul is láthat, mint előtte. Ez természetes, néhány nap alatt elmúlik.

Szemüvegkeretek mágneses napszemüveg előtéttel

óriási választékban kaphatók,

hogy egyszerre használhassa szemüvegként és trendi napszemüvegként is.

Már 27.000 Ft-tól

a TrendOptikban / Sopron, Selmeczi u. 15-17. Interspar