Trendoptik Sopron
Sportszemüvegek – szemünk védelmében

A sportolás közben elszenvedett szemsérülések 90%-a megelőzhető lenne.
A szemész orvosok gyakran találkoznak fiatal betegekkel és gyakorló sportolókkal, akik sportolás közben szenvedtek balesetet, és ez károsította szemüket. Ezen sérülések 90%-a lenne megelőzhető megfelelően alkalmazott védőeszközökkel.

A receptre felírt utcai viseletre alkalmas szemüvegek egyáltalán nem nyújtanak ideális védelmet a sportsérülések ellen.

A látáskorrigáló szemüvegeket edzett üvegből vagy műanyagból készítik általában. Ezek az anyagok bár ellenállóak, mégsem arra lettek kifejlesztve, hogy olyan nagy erejű ütéseket is kibírjanak, amit egy foci labda, egy hoki korong, egy squash labda, vagy kézilabda. A tökéletes látás mellett a szemek biztonságát szolgáló szemüvegeket sportoláshoz kifejezetten erre a célra fejlesztették, és ezeket kell viselni sportolás közben.
A nagy sebességgel repülő labda rengeteg sportágban jelent veszélyt a szemnek.
Egy jól megütött squash labdában, már csak súlya miatt is kb. annyi energia van, mint egy 22 kaliberes pisztolygolyóban. Egy hokikorong kb. 50-60 km/h sebességgel repül. A squashlabda pedig, ha egy igazi squash játékos üti meg, akkor 70-90 km/h sebességet is elérhet, de egy kezdő 12 éves gyerek is 50 km/h sebességgel képes megütni.
A sportolás során szerzett szemsérülések gyakran borzasztóak.
Nem csak a látást lehet elveszíteni egy-egy rosszul érkező labda által, hanem akár a szem maga is rámehet. A szem bevérzése pedig évek múltán okozhat zöld hályogot (glaucoma). Ezért azon betegeknek, akiknek szeme nagyon bevérzett egy-egy sérüléskor, érdemes és erősen ajánlott évente legalább egyszer egész hátralévő életükben szemészeti kontrollvizsgálatra járni. De még egy kisebb szemsérülés is okozhat retinaleválást vagy részleges vakságot.
A kontaktlencse nem védi meg a szemet a sportsérülésektől.
A kemény vagy gázáteresztő kontaktlencsék eltörhetnek egy erősebb külső behatásra, és így okozhatják a szaruhártya megsérülését vagy átszakadását is. Ezzel szemben a lágy kontaktlencsék nem károsíthatják a szaruhártyát, de a sérülések következményeitől ezek sem védenek meg.
Olyan sportágak végzésekor, melyekben a szem fokozott veszélynek van kitéve a polikarbonátból készült látáskorrigáló szemüvegek viselése célszerű.
Mindenkinek szüksége van védőszemüvegre, aki ütős vagy labdajátékkal tölti idejét.


keret + lencse

+antireflex bevonat

24.900 Ft-ért

a TrendOptikban / Sopron, Selmeczi u. 15-17. Interspar