Trendoptik Sopron
Presbyopia – avagy miért kell mindenkinek olvasószemüveg?

Presbyopia a szemnek egy olyan állapota, amelyben a szem a kor előrehaladtával fokozatosan veszít a közeli tárgyakra való fókuszálási képességéből. Alapja, hogy a szemlencse veszít rugalmasságából és ezzel csökken az alkalmazkodóképessége. Ez egy természetes folyamat az öregedés során, ugyanúgy, mint az őszülő haj.

Mindenkinek eljön az életében az a pillanat, amikor közelre nézéskor a látási problémák elkezdődnek. Ez egy teljesen természetes folyamat eredménye. Először szürkületben, később jó fényviszonyok között sem tudunk olvasni.

Mit tegyünk? A válasz egyszerű: el kell menni egy szemvizsgálatra. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor derülnek ki egyéb látásproblémák: 1. különbség van a két szemünk között, 2. csak szem és idegi terhelés árán látunk jól távolra, 3. szabálytalan optikai hibánk van, stb…..

Előfordul, hogy ilyenkor jövünk rá, hogyan is kellene látnunk és elkezdünk távolra is szemüveget használni. Ekkor szembesülünk azzal a problémával is, hogy más dioptria kell közelre, és más kell távolra. Milyen megoldások lehetnek ilyenkor?

Két külön szemüveg. Ez a megoldás régóta használt. A gondot az jelenti, hogy gyakran kell cserélgetni a szemüvegeket és vagy otthon hagyjuk, vagy ráülünk, vagy valamelyik a nyakunkba lóg. Hogyan menekülhetünk meg a cserélgetéstől?

Bifokális szemüveg. Már az 1700-as években rájöttek, hogy általában lefelé nézünk olvasáskor, távolba tekintéskor pedig egyenesen előre. Meg is született a remek ötlet, készítsünk egy olyan szemüveglencsét, aminek a felső részén a távoli, alsó részén az olvasó dioptria van. Végre nem kell két szemüveget használnunk. Persze ezzel is van egy-két bökkenő. A leggyakoribb gond, hogy nem csak akkor nézünk lefelé, amikor olvasunk, hanem lépcsőn lefelé menet is. Ott viszont csak közelre látunk. A másik probléma a köztes távolságokkal van. Élesen kell látni az 50cm-nél távolabbi, de az 5m-nél közelebbi dolgokat is. A bifokális lencse ezt nem tudja kezelni, nem ad teljes körű megoldást.

Ennek a feladatnak legjobban a multifokális (progresszív) szemüveg felel meg. Ez abban különbözik a bifokálistól, hogy nincs éles váltás a távoli és a közeli dioptria között, hanem fokozatos. Így minden távolságra van a lencsén egy olyan hely, amelyen keresztül nézve élesen láthatunk. A szemüveg használata néhány nap tanulást igényel, de ha sikerül, ezek után semmilyen más szemüveget nem leszünk hajlandóak viselni. Szinte a gyermekkori látásunk jön vissza, és boldogan használjuk mindenhol.


Az egyetlen tökételesen páramentesítő szer

a Zeiss-től

megérkezett, hogy megkönnyítse az életünk..