Trendoptik Sopron
Asztigmatizmus

Az optikában az asztigmatizmus vagy asztigmia (nem pontszerű leképezés) oka, hogy a végtelenből érkező fénysugarak közül, a lencsén való áthaladás után a vízszintes síkban haladók nem azonos pontban egyesülnek, mint a függőleges síkban haladók.

Az asztigmiát az okozza, hogy a szaruhártya felszíne nem szabályos, hanem az egyik átmérő irányában domborúbb, és a másik irányban laposabb. Az asztigmia homályos látást okoz, akár közelre, akár távolra néz a szem. A leggyakoribb látászavar; az emberek felének van kismértékű asztigmiája. Az asztigmia a látászavaron kívül fejfájást, és a szem gyors fáradását okozza. A szabályos asztigmia egyaránt korrigálható szemüveggel és kontaktlencsével. Ezeket az eszközöket kicsit nehezebb megszokni, mint a csak közel- illetve távollátást korrigáló lencséket, mivel a tárgyak alakja is megváltozik, és a korrekció a tér érzékelésére is kihat. A tudomány jelenlegi állása szerint a gyerekek asztigmiáját is javítani kell, mert így biztosítható, hogy jól lásson.

Az asztigmia korrekciójára használt lencsét nevezzük cylinderes lencsének. Ha tehát Ön azt hallja, hogy a szeme cylinderes ill. asztigmiás, akkor ugyanarról van szó!


Világújdonság az üzletünkben!

Tervezz magadnak egyedi

Ray-Ban vagy Oakley szemüveget

Légy egyedi!