Trendoptik Sopron
A számítógép és a szem

Káros-e a számítógépmonitor a szemre?
Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a számítógép képernyője káros lenne a szemre, bár napjainkban egyre inkább előtérbe kerül ez a téma, hiszen mindannyian egyre több időt töltünk a számítógép előtt, és tudjuk, hogy a hosszas számítógéppel való munka során a szem elfárad, kellemetlen lehet és fájhat. Kiterjedt tesztek és vizsgálatok leszögezték, hogy a képernyő nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást (mint pl. a röntgen) sem bocsát ki, vagy nem ionizáló sugárzást (mint az ultraibolya) normál használati körülmények között. Tény, hogy a számítógép képernyője által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke a neoncsövek által kibocsátottnak. A képernyőből eredő sugárzás jóval az alatt van, ami bármiféle hályoghoz vagy a szem károsodásához vezethet, akár egy egész élet során is.

Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyő előtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak. (Ezt McCollough jelenségnek nevezik.) Ezek a színek jellemzően a számítógép képernyőjén megjelenő komplementer színek, melyeket, ha sokáig nézünk, akkor okozhat homályos látást, de ez a jelenség egyáltalán nem jelenti a szem betegségét, sérülését, vagy bármilyen károsodását.

A számítógép képernyője megerőlteti-e a szemet?

A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerőltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véreres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelő szemüveg viselésével és indokolt esetben műkönny használatával. A vizsgálat során elvégzett un. Schirmer-teszt pontos képet ad számunkra az esetlegesen csökkent könnytermelésről, amivel sokan küzdenek a számítógép monitorja előtt ülve. Ebben az esetben kiválasztjuk az Ön számára ideális műkönnyet, ami komfortosabbá teszi a látását, megszűnik az égő érzés és az időnként jelentkező könnyezés.

Bár a szem megerőltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben. Ahhoz, hogy megszabaduljon ettől a kellemetlen érzéstől alapos és körültekintő keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes szemészhez vagy optometristához fordulnia, hogy kiszűrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges, akkor felírja a megfelelő szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítői, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi Intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelő munkakörnyezet kialakítására, ezzel pedig a tünetek csökkentésére.

Hogyan előzhető meg a szem irritációja?

A munkahelyeken a számítógéphasználók általában szeretik a monitort távolabb elhelyezni a szemüktől, mint amilyen távolságban a könyvet tartják olvasáskor. A képernyő tetejét érdemes a szem vonala alá helyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így sokkal nagyobb a komfortérzet. A dokumentáció, vagy írott anyag – amit használ a számítógépes munka közben – legyen olyan közel a képernyőhöz, amilyen közel csak lehet, így gyakorlatilag minimálisra csökkenthető a fej és a szem mozgatása, valamint a fókuszálásbeli különbségek.

A munkahely megvilágítása ne legyen túl erős, a gyengébb fény alkalmazásával a fényvisszaverődést küszöböljük ki a képernyőn. Néhány munkahelyen túlságosan erős fényforrásokat alkalmaznak a kényelmes számítógépes munkához. A képernyő szinte vonza magára a szennyeződést, ezért rendszeresen tisztítsa meg, hiszen csak így lesz tökéletes az Ön által látott kép.

Fontos a rendszeres időszakonként ismétlődően megtartott pihenő!

A számítógépes munka során szinte mozdulatlanul ülünk hosszú időn keresztül. Nem mozog a fejünk, a testünk és a szemünk mozgása is minimális. Ebből adódóan a folyamatos mozdulatlanság miatt sokkal intenzívebben jelentkezik a fáradtságérzés, az esetleges fájdalomérzet. Valamint elmarad a gyakori pislogás, ami nedvesítené és ezáltal megvédené a szemet a kiszáradástól.

Milyen speciális szemüvegeket használjunk?

A számítógép képernyőjét mindig megfelelő fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyőt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek.
Szemész vagy optometrista állapítja meg, hogy milyen lencse lesz Önnek a megfelelő. Ehhez szükségünk van arra, hogy részletesen jellemezze munkahelye elrendezését, így a szakember kiszámíthatja, hogy pontosan milyen látáskorrigáló szemüvegre van szüksége.
A monitorhasználathoz – az adott munkavégzéshez alkalmazkodva – többféle típusú és rétegű lencsét fogunk Önnek ajánlani, majd segítünk az optimális lencse kiválasztásában.
Ez a vizsgálat abban is segítségére lehet, hogy megtudja, mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést szemében.

Léteznek-e speciális védőlencsék a kialakuló tünetek ellen?

Igen, jellemzően a nagyobb lencsegyártóknak létezik speciális – külön a monitor elé kifejlesztett- bevonata, amely segít kiküszöbölni ezeket a hatásokat: jelentősen csökkenti a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemirritáció kialakulását. Ez az ideális megoldás azon szemüvegesek számára, akik idejük nagy részét képernyők előtt töltik, ideértve a diákokat, az irodai dolgozókat és a gyermekeket. Amellett, hogy megelőzik a szem megerőltetését, ezek a szemüveglencsék nyugodtabb, kontrasztosabb látást is biztosítanak.


Prémium szemvizsgálatunk

8000 Ft helyett 4000 Ft

amennyiben nálunk készül szemüvege!