Trendoptik Sopron
Progresszív lencsék

Progresszív lencsék

40 éves kor felett a szem fokozatosan elveszti természetes alkalmazkodóképességét, az apróbb betűk összemosódnak, az olvasnivalót egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, hogy élesen lássuk. Ez a teljesen természetes folyamat, amely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik, a “presbyopia” vagy „öregszeműség”. Ilyenkor válik szükségessé az első olvasószemüveg, vagy akiknek távolra is szükséges látáskorrekció, azok számára a multifokális (vagy más néven progresszív) szemüveglencse.

Mi a különbség az egyfókuszú és a többfókuszú szemüveg lencsék között?

A bifokális és a multifokális (progresszív) szemüveglencsék többfókuszúak. Ezeket a szemüveglencséket úgy kell elképzelni, mintha több egyfókuszú szemüveglencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más az erőssége. A többfókuszú szemüveg segítségével helyettesíthetünk tehát egy közelre és egy távolra használt szemüveget.

Mi a különbség a bifokális és a multifokális szemüveglencse között?

A bifokális szemüveglencse:

A multifokális (progresszív) szemüveglencse

Minden üzletben mást ajánlanak. Melyik multifokális szemüveglencse lesz a legmegfelelőbb számomra?

A multifokális szemüveglencse kínálat majdnem olyan széles, mint az autók kínálata. Léteznek általános, egész napos használatra tervezett multifokális lencsetípusok, amelyek természetesen árban és minőségükben jelentősen eltérhetnek egymástól.

mindenhol akciós, olcsó, jól használható

A multifokális lencséknél a távoli és közeli dioptria közti átmenet egy úgynevezett látócsatornában kerül kialakításra, melynek szélességét a gyártók évről évre korszerűbb technológiákat alkalmazva növelik.

Az optikánkban kaphatók szélesebb látócsatornájú, frissebb fejlesztésű, könnyebben megszokható multifokális szemüveglencse típusok magasabb áron, de megtalálhatóak nálunk is a korábbi technológiával készült multifokális lencsék, melyekhez alacsonyabb áron lehet hozzájutni. Igénye és pénztárcája szerint válogathat a különböző multifokális szemüveglencse típusokból, ebben természetesen szívesen segítünk Önnek szakértelmünkkel.

Kaphatók még speciális célra ajánlott multifokális szemüvegtípusok is, pl. számítógép-képernyő előtti munkához kifejlesztett speciális szemüveg (munkaszemüveg), de létezik kimondottan vezetéshez alkalmas progresszív szemüveg is.
Érdemes márkás, minőségi multifokális szemüveglencsét választani, melyekhez ún. megszokási garancia is társul.

Milyen módon lehet egy multifokális szemüveg személyre szabott?

A multifokális szemüveg többféle módon lehet személyre szabott.

Üzletünkben a japán Hoya gyár egyik legmodernebb berendezésének, a VisuRealnak segítségével, tizedmilliméteres pontossággal tudjuk megmérni a multifokális szemüveglencse illesztési adatait.

Drágának mondhatjuk-e a multifokális szemüveget?

A kérdés az: mihez képest? Ha összeadjuk, hogy a távoli, az olvasó és a munkaszemüvegünk külön-külön mennyibe kerülne, már egyáltalán nem biztos, hogy nagyon drágának találjuk a progresszív szemüveg vásárlásának végösszegét. Mindehhez párosul egy hihetetlen kényelem, hogy szemüvegeinket nem kell állandóan cserélgetni.

A multifokális szemüveglencse esetében fokozottan igaz, hogy a jót, a drágábbat könnyebb megszokni! A multifokális szemüvegek esetében a szélesebb látócsatornával rendelkező lencsék magasabb árkategóriájúak, mint a keskenyebb látócsatornával bíró társaik. A látásunkon nem éri meg spórolni, mert az információk több, mint 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk mindennapjainkban!

Az optikánkban gyakran elhangzó „Mennyibe kerül Önöknél egy multifokális szemüveg?” kérdésre ugyanúgy nem lehet egy számmal felelni, mint az autókereskedőnél a „Mennyibe kerül egy autó?” kérdésre. Már egy szemüveglencse-gyártó cég is legalább 4-5 féle általános használatú, és többféle speciális multifokális szemüveglencse ajánlatot kínál katalógusában. A legkorszerűbbek a teljesen egyedi, a használati szokásokhoz és az adott keret beállításaihoz alkalmazkodó multifokális szemüveglencse megoldások.

Ha a legdrágábbat választom biztos lehetek benne, hogy jó lesz?

Nagyon jók az esélyei, már csak arra kell figyelnie, hogy olyan helyen vásárolja meg, ahol a személyre szabott lencsék elkészítéséhez megfelelő géppark áll a rendelkezésre, illetve arra, hogy a szemüvegkészítést egy nagyon alapos speciális szemvizsgálat előzze meg. Üzletünk nagyon felkészült, tesztelje bátran.

Könnyű megszokni a multifokális szemüveglencsét?

A multifokális szemüveglencse egyszerre több szemüveget is helyettesít, így a megfelelő látáskomfort eléréséhez szükség lehet egy kis időre. A megfelelő válasz, hogy a multifokális szemüveget nem megszoknunk kell, hanem meg kell tanulnunk használni. Kicsit olyan ez, mint a biciklizés, ha egyszer megtanulja az ember, onnan már teljes biztonsággal tudja használni a multifokális szemüveget és szinte észrevehetetlenné válik a használata a mindennapokban.

Ki lehet próbálni valahol a progresszív lencsét, ha még sosem használtam ilyent?

Igen, üzletünkben, egy szemvizsgálat során felpróbáljuk Önre, ha kiváncsi rá.

Miből áll a tanulási folyamat a progresszív szemüveglencse esetében?

Állandóan viselnünk kell új multifokális szemüvegünket, legjobb reggeltől estig, és semmiképp se cserélgessük régebbi szemüvegeinkkel! Ez nagyon fontos, mert így van esélye az agyunknak elsajátítani új szemüvegünk használatát. Távolra nézéskor a progresszív szemüveg felső részén, a távoli korrekció dioptriáját használjuk! Közelre úgy fogunk jól látni multifokális szemüvegünkkel, ha változatlan fejtartás mellett a lencse alsó részén a közeli dioptriát használjuk!

A távoli és közeli rész közötti köztes vagy átmeneti részben (a „csatornában”) minden távolságra találunk éles részt a multifokális lencse felületén, kissé fel-le mozgatva fejünket. (Ez a tanulási folyamat része, amíg automatikussá nem válik a fejmozgatás.) Oldalra tekintve (túlhaladva az éleslátást biztosító részen) homályossá válik a kép, ezt a fej megfelelő utána fordításával igazíthatjuk ki. (Később ez is automatikussá válik.)

Mennyi idő alatt tudom teljesen „elsajátítani” a progresszív lencse használatát?

Ez a tanulási folyamat teljesen egyedi. Van, akinél néhány óra múlva természetessé válik a progresszív szemüveglencse használata, másoknál ez eltarthat néhány hétig is. Sok esetben „észrevétlen” a tanulási folyamat vége, egyszerre csak teljes természetességgel használjuk egész nap szemüvegünket, és látunk újra ugyanolyan kényelmesen, mint „20-25 évvel azelőtt”.
A tapasztalat azt mutatja, hogy akinél a tanulási folyamat meghaladja az 1 hónapot, ott kevés kivételtől eltekintve általában máshol keresendő a probléma.

Mi történik, ha nem tudom megszokni multifokális szemüveglencséimet?

Legfrissebb kutatások szerint az európai lakosság 1%-a alkalmatlan a progresszív lencse viselésére, kicsi a valószínűsége, hogy Ön közéjük tartozna. Vevőink nagy többsége megszokja progresszív lencséit!  Ha mégsem sikerül, üzletünk a Hoya prémium kategóriás progresszív lencsékre megszokási garanciát ad, melynek keretében Önnek 6 hónapig van ideje eldönteni, hogy kényelmesnek találja-e a a multifokális lencséit. Ha úgy érzi, hogy nem sikerült megszoknia az új multifokális szemüveglencséit, úgy kicseréljük azokat vagy egy másik progresszív lencsére, vagy egy pár távoli és egy pár olvasó, vagy egy pár bifokális lencsére az Ön kívánsága szerint.


Ajándékutalvány!!!

Ajándékozz hasznosat!!!

Lepd meg szeretteid a jó megjelenés és a tökéletes látás élményével!